Οδηγίες για Δημιουργία Blog

Πως θα δημιουργήσετε ένα blog


Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα το δικό σας blog στο Blogger.

Επισκεφτείτε την σελίδα www.blogger.com
  1. Αν δεν έχετε ένα google λογαρισμό ακολουθήστε τις οδηγίες για την δημιουργία ενός νέου λογαριασμού.
  2. Δώστε ένα τίτλο στο blog σας και επιλέξτε την διεύθυνσή του
  3. Επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα πρότυπα
είστε έτοιμοι για την πρώτη σας ανάρτηση.Η πρώτη σας ανάρτηση

Κάντε κλικ στο "Νέα Ανάρτηση". Θα μεταβείτε σε ένα απλό επεξεργαστή κειμένου όπου μπορείτε να πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε κάνοντας τις βασικές μορφοποιήσεις. Αφού ολοκληρώσετε την εισαγωγή του κειμένου έχετε τις εξής δυνατότητες:
  1. Δημοσίευση: αποθηκεύεται και δημοσιεύεται η ανάρτησή σας
  2. Αποθήκευση: η δημοσίευσή σας αποθηκεύεται (ως προσχέδιο). Μπορείτε να την δημοσιεύεσε αργότερα, αφού ισως επανέλθετε στην επεξεργασία της
  3. Προεπισκόπηση: ανοίγει νέο παράθυρο όπου βλέπετε την μορφή που έχει η ανάρτηση στο Blog σας
  4. Κλείσιμο: κλείνει ο επεξεργαστής κειμένου

Προσθέστε εικόνες και video στις αναρτήσεις σας

Δημιουργήστε μία ανάρτηση. Πληκτρολογήστε το κείμενο σας και χρησιμοποιήστε

  1. για εισαγωγή εικόνας: το εργαλείο εισαγωγής εικόνας για να επιλέξετε μία εικόνα από τον υπολογιστή σας και να την ενσωματώσετε στην ανάρτησή σας ή από τη συλλογή σας στο Picassa, από το κινητό σας, από την webcam ή από μία διεύθυνση URL.
  2. για εισαγωγή video: το εργαλείο εισαγωγής video για να ανεβάσετε από τον υπολογιστή σας ένα video και να το ενσωματώσετε στην ανάρτηση, ή να ανζητήσετε και να ενσωματώσετ ένα video από το youtube ή από το κινητό σας ή την webcam.
  3. για ενσωμάτωση video: αναζητήστε στο διαδίκτυο το video που θέλετε να ενσωματώσετε (π.χ. στο www.youtube.com) βρείτε τον κώδικα που πρέπει να κάνετε embed και αντιγράψτε τον. (Στο youtube κ;aτω από το video πατήστε στο "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" και στη συνέχεια στο "ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ" ¨και θα εμφανιστεί ο κώδικας HTML που πρέπει να προσθέσετε στην ανάρτησή σας.) Μεταβείτε στην ανάρτησή σας στο Blogger και ξεκινήστε την επεξεργασία. Πατήστε στο HTML και επικολλήστε στο σημείο που επιθυμείτε τον κώδικα που αντιγράψατε από το youtube.

 

Ετικέτες

Οι ετικέτες είναι λέξεις που επιλέγουμε για να χαρακτηρίσουν την ανάρτησή μας και βοηθούν στον σχηματισμό κατηγοριών αναρτήσεων. Για να βάλετε μία ετικέτα σε μία ανάρτηση μεταβείτε σε κατάσταση επεξεργασίας και στα δεξιά του παραθύρου σας στις Ρυθμίσεις Αναρτήσεων ανοίξτε τις Ετικέτες. Προσθέστε τη λέξη/λέξεις που θέλετε.

GADGETS

Τα gadgets ή widgets είναι κομμάτια κώδικα που προσθέτουν λειτουργικότητα στο Blog μας. π.χ. πρόβλεψη καιρού, πλαίσιο αναζήτησης, κατηγορίες των αναρτήσεων μας και πάρα πάρα πολλά άλλα που μπορούμε να βρούμε δωρεάν στο διαδίκτυο (π.χ. http://www.bloggertricks.gr).
Για να τα ενσωματώσουμε στο site μας επιλέγουμε "ΔΙΑΤΑΞΗ" και στη συνέχεια "Προσθήκη Gadget". Μπορείτε να επιλέξετε από το σύνολο των gadgets που διαθέτει ο Blogger ή επιλέγοντας από την κατηορία "Βασικά" το "HTML/JAVASCRIPT" μπορείτε να επικολλησετε τον κώδικα που βρήκατε σε κάποιο διαδικτυακό τόπο.

π.χ. πρόβλεψη καιρού
για να εισάγετε widget για την πρόβλεψη καιρού, αναζητήστε ένα κατάλληλο widget στο διαδίκτυο (π.χ. μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο sidebar.gr/widgets ) αντιγράψτε τον κώδικα και ακολυθήστε τις παραπάνω οδηγίες

Κατηγορίες

Αν θέλετε να ομαδοποιήσετε τις αναρτήσεις σας σε κατηγορίες με βάση τις ετικέτες που έχετε δώσει και να εμφανιστούν αυτές οι κατηγορίες στο πλάγιο τμήμα του Blog σας (εκεί που τοποθετούνται τα gadgets και τα widgets κάντε κλικ στο ΔΙΑΤΑΞΗ. Θα εμφανιστεί η διάταξη των διαφόρων τμημάτων του blog σας. Κάντε κλικ στο Προσθήκη Gadget στο τμήμα που θέλετε να το τοποθετήσετε και επιλέξτε από τη λίστα Βασικά το gadget ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Στη συνέχεια μπορείτε να σύρετε με το ποντίκι το Gadget και να το τοποθετήσετετ όπου εσείς επιθυμείτε.

ΣΕΛΙΔΕΣ

Στατικές σελίδες που μπορείτε να δημιουργήστε για τον ιστότοπό σας, που περιέχουν πληροφορίες  όπως στοιχεία επικοινωνίας, που δεν έχουν τον χαρακτήρα του "ημερολογίου" όπως οι αναρτήσεις, είναι πιο "σταθερές". Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των σελίδων που μπορείτε να δημιουργήσετε. Δεν μπορείτε να βάλετε αναρτήσεις στις σελίδες. Επιλέξτε ΣΕΛΙΔΕΣ, θα ανοίξει επεξεργαστής κειμένου για να καταχωρήσετε το κείμενό σας.
π.χ. Δημιουργήστε μία σελίδα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Για να εμφανιστούν οι σελίδες που δημιουργήσατε στο Blog σας, πρέπει να πιλέξετε τον τρόπο εμφάνισής τους. ΣΕΛΙΔΕΣ --> Εμφάνιση Σελίδων ως --> Καρτέλες Άνω Τμήματος ήΠλευρικοί Σύνδεσμοι

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να ορίσετε αν θα δέχεστε σχόλια και από ποιους στις αναρτήσεις σας. Από την καρτέλα ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ --> Αναρτήσεις και Σχόλια. Οι επιλογές που έχετε είναι:


Μπορείετε να ρυθμίσετε αν θα εμφανίζονται τα σχόλια σε κάθε μία ανάρτηση χωσριστά όταν είστε σε κατάσταση επεξεργασίας της ανάρτησης από το ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ --> Επιλογές --> Σχόλια Αναγνωστών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου